Megalakult Bihar Megye Tanácsa

Home  »  Hírek  »  Megalakult Bihar Megye Tanácsa
2016. június 29.

18 fős többséggel választották a Bihar megyei önkormányzat elnökévé Pásztor Sándort, az RMDSZ Bihar megyei önkormányzati képviselőjét, frakcióvezetőt. Az RMDSZ vezetői szerint történelmi jelentőségű hogy egy 25%-ban magyaroklakta megyének magyar elnöke legyen.

Az új elnök a hét tagú RMDSZ frakcióval, azaz a történelmi magyar egyházak, az ifjúság, a szórvány, az oktatás képviselőivel továbbá a szociáldemokrata és demokrata-liberális képviselőkkel koalícióban dolgozik majd Bihar megye fejlesztéséért.

Az M1 riportere videó-interjút készített Pásztor Sándorral:

A június 5-ei helyhatósági választásokon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 17 mandátumot nyert a 35 fős megyei testületben, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 9-et, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 7-et, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pedig 2-t. Mivel az egyszerű tanácsi többséghez 18 mandátumra van szükség, az RMDSZ a PSD-vel és az ALDE-val egyezett meg arról, hogy koalícióra lépve összesen éppen 18 tanácsossal többséget alkot a megyei tanácsban, így ez a hárompárti szövetség nevezheti ki az elnököt és az alelnököket is.

Pásztor Sándor vízügyi szakemberként korábban a Körösök Vízügyi Igazgatóságát vezette, de volt a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára is.

Legutóbb 2004 és 2008 között volt magyar elnöke Bihar megyének, Partiumban jelenleg Szatmár megyének van még magyar elnöke.

Tagged with: , , , , , ,