Felújítjuk a múzeumot!

Home  »  Hírek  »  Felújítjuk a múzeumot!
2016. július 29.

„Egy, közel hét éve tartó szappanoperának kell a szerencsés befejezését megtaláljuk és megvalósítsuk minél hamarabb.” – jelentette ki tegnap Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, melyen a Körösvidéki Múzeumról esett szó.

A hét éve, 2009 óta tartó múzeumi tortúra valójában akkor kezdődött mikor a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség visszakapta a román államtól egykori székhelyét, a barokk palotát, melyben a kommunista éra alatt betelepítették és működették a Körösvidéki Múzeumot. Világossá vált, hogy a katolikus püspökség az egész palotára igényt tart saját intézményei részére, a múzeumnak tehát mennie kell onnan. A megye akkori vezetősége meg is találta a múzeum új székhelyének kinézett ingatlant, a Rulikowski út elején levő volt hadapródiskola impozáns, ám lepusztult épületét. Megállapodás született, hogy míg rendbe teszik a múzeumi székhelynek kinézett épületet, addig a Körösvidéki Múzeum marad a püspöki palotában, s ezért a megye közel 15 ezer eurónyi bérleti díjat fizet a katolikus püspökségnek. Az egykori hadapródiskola épületének felújítását el is kezdték, azonban mikor az átadásra került volna a sor, az akkori megyei önkormányzati illetékesek úgy vélték, a felújítási munkálatok minősége nem megfelelő, s nem vették át a szerintük rosszul megreparált ingatlant. Ezzel 2010 júniusában elkezdődött a hercehurca, politikai sárdobálás az eset kapcsán. Pártok, politikusok, érdekcsoportok küzdőterévé lett a múzeum felújításának és elköltöztetésének ügye, miközben a megye minden hónapban lepengette a borsos bérleti díjat a katolikus püspökségnek.

folytatodik-muzeum

Tegnap Pásztor Sándor kuriózumként megmutatta a több kilogrammnyi aktát, mely a hét év alatt felgyűlt. A tanácselnök azonban elszántnak mutatkozott s kijelentette, tüzetesen áttanulmányozta a hatalmas aktacsomót, s munkatársaival nemcsak felmérték a leendő múzeumi székhely pillanatnyi állapotát, de már alá is írták a szerződést azzal a kivitelező céggel, a szatmárnémeti Euras Kft.-vel, mely elnyerte a munkálatok folytatását.

A tanácselnök kijelentette, sokkal jobb állapotokat talált a hadapródiskolában, mint amire számított. A felújítási munkálatok 83 százaléka már kész van, a szatmári cégnek a fennmaradó 17 százaléknyi munkát kell elvégeznie. Az épületben rendbe van téve a külső és belső burkolat, a márványpadozat, a világítás és fűtés. A sokat kifogásolt tetővel sincs jelenleg baj. Munkáskezekre várnak még a parkettezett részek, az épület riasztóberendezésének beszerelése, a liftek üzembe helyezése, a tűzvédelmi rendszer és a szellőztetés, a telefonkábelek behúzása és a mozgáskorlátozottak közlekedését segítő rámpák kiépítése. Ezeknek a munkálatoknak augusztus 8-án kezdenek neki, s Pásztor erre az alkalomra meghívta a sajtó képviselőit is, hogy lássák, milyen állapotban van az ingatlan és milyen állapotba lesz hat hónap múlva, ugyanis a tervek szerint akkorra akarják teljesen befejezni és átköltöztetni oda a múzeumot.

A Körösvidéki Múzeum egy része a következő napokban átköltözik egy másik, ugyancsak a katolikus püspökség tulajdonába levő épületbe, ugyanis a barokk palotában egy EU-s projektnek köszönhetően renoválási munkálatok kezdődnek. Pásztor elmondta, sikerült rávenni a váradi katolikus megyéspüspököt arra, hogy egy hónappal meghosszabbítsák a múzeum éppen lejáró bérleti szerződését, s a megyei tanácselnök bízik Böcskei László püspök keresztényi jóindulatában, hogy ez a hónapról hónapra történő bérlethosszabbítás kitart majd addig, míg a múzeum épülete beköltözhető lesz.

Sikerül vajon befejezni a hét esztendeje húzódó múzeumi szappanoperát, egyelőre nem tudni. Főleg azért nem, mert tovább folyik a pártok, politikusok közti koalíciós marakodás és az Ilie Bolojan vezette nemzeti liberális csapat továbbra is amellett kardoskodik, hogy a Körösvidéki Múzeumnak a legmegfelelőbb helye a nagyváradi vár épületében lenne.

(Reggeli Újság)

Tagged with: ,