Eurómilliók Bihar megyének

Home  »  Hírek  »  Eurómilliók Bihar megyének
2016. augusztus 18.

Mintegy kétórás találkozón vett részt szerdán Pásztor Sándor, a Bihar megyei tanács elnöke Mihai Busuioc fejlesztési minisztériumi főtitkárral. Tizennégy millió eurós projekt készül.

Amint a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, a szerdai megbeszélés célja a késlekedő, határon átnyúló RO-HU program „felélesztése” volt, s a találkozón Szatmár, Temes és Arad megyék tanácsainak vezetői is részt vettek.

pasztor2

Az uniós program, mely a négy hazai és négy magyarországi megye pályázatait hivatott finanszírozni, több mint egyéves késésben van, mint megtudtuk, jelenleg érvényes projekt útmutató sem született. A tárgyalások, melyek valahol megrekedtek, eddig főleg a két főváros között zajlottak, viszont a nyolc határ menti megye a fő érintett abban, hogy végre mozduljon valami ez ügyben.

Egyetértettek

Ennek okán Pásztor Sándor egy találkozót tervezett a négy hazai megye között, s ez létre is jött két héttel ezelőtt. Eredményesnek bizonyult, sikerült eldönteniük, mik a következő lépések, s ezt követően Debrecenben mind a nyolc megye találkozott, s a megyei tanácsi vezetők aláírták azt a dokumentumot, melyben megállapodtak a teendők felől.

Fontos, hogy az Országos Versenyhivatal ne ítélje úgy, hogy a projekt hatással van más, uniós támogatással történt beruházásra, mert akkor utólag vissza kellene fizetni a támogatás összegét. Eddig a hivatal „ködös” válaszokat adott, tudatta a tanácselnök. Egy másik gond az, hogy ha a projekt az állami támogatási keretbe esik, akkor a finanszírozás jóval alacsonyabb lehet, ez szintén nem ajánlatos, hiszen eurómilliókat veszíthet a megye, fogalmazott Pásztor Sándor.

Ami pedig a szerdai megbeszéléseket illeti: mintegy másfél órás meddő tárgyalást követően a tanácselnök azt javasolta: szeptember elsejéig mind a négy megye továbbítsa a szakminisztériumhoz a projektek legfőbb paramétereit. Erről megegyezés is született.

Eldőlt, hogy Bihar megye egy egészségügyi stratégiai projekttel fog majd pályázni (a korábbi projekt főleg infrastruktúra fejlesztésre vonatkozott), mivel ezzel hívható le a legmagasabb arányú, akár 98 százalékot is elérő támogatás. A lehívható támogatás Bihar megyére vonatkozóan 12 millió euró, de mivel kiegészítésekre s lehet számítani, 14 millió eurós költségvetést állapítanak majd meg. Szeptember 20-ig a tervek szerint megkapják majd a választ a fejlesztési minisztériumtól, s ha minden jól megy októberben el is indíthatják. Az elkövetkezendő napokban megbeszélések lesznek az érintett felekkel a részletekkel kapcsolatban.

 

(Forrás: erdon.ro)

Tagged with: , ,