Arad, Bihar, Szatmár és Temes megye vezetői közösen lobbiznak Bukarestben

Home  »  Hírek  »  Arad, Bihar, Szatmár és Temes megye vezetői közösen lobbiznak Bukarestben
2016. augusztus 10.

Közös állásfoglalásban kérték a romániai és magyarországi határmenti megyék, azaz Arad, Bihar, Szatmár és Temes, valamint Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg képviselői, hogy a fejlesztési minisztérium végre gyorsítsa fel a határon átívelő RO-HU-projekteket – mondta szerdán Nagyváradon Pásztor Sándor, a Bihar megyei tanács elnöke.

Fel akarják gyorsítani a ROHU-projekteket, ezért a négy romániai határmenti megye vezetői jövő héten Bukarestben találkoznak Vasile Dîncu fejlesztési tárcavezetővel és miniszterelnök-helyettessel – mondta Pásztor Sándor. Jelenleg a román fél a projektvezető, és bár a támogatási útmutatók elkészültek, egy-másfél éve nem történik semmi. Pásztor Sándor szerint az okok bonyolultak, de szerepet játszik az is, hogy Bukarestből egyfajta ellenőrzést akarnak gyakorolni a megyei projektek fölött, holott ezekről helyben kellene döntést hozni.

Pásztor Sándor azt is elárulta, hogy négy stratégiai területen is pályázhatnak támogatásért, ezek az egészségügy, a munkaerőpiac, a gazdaság és infrastruktúra-fejlesztés. Az egyes területeken körülbelül 11,8 millió euró hívható le, ez az önrészekkel kiegészülve 14-15 millió eurós beruházást jelenthet egy-egy határmenti megyének.

A jövő heti bukaresti utat két egyeztetés előzte meg: pénteken Nagyváradon találkoztak a romániai megyék vezetői, míg hétfőn Debrecenben mind a nyolc érintett megye képviselői egyeztettek.

(Forrás: maszol.ro)

Tagged with: