100 nap – 10 projekt

Home  »  Hírek  »  100 nap – 10 projekt
2016. október 24.

Hétfő délelőtt az RMDSZ nagyváradi székhelyén sajtótájékoztatót tartott Pásztor Sándor megyei tanácselnök. Összefoglalta a beiktatása óta eltelt száz nap történéseit, és bejelentéseket is tett.

Pasztor.Sandor.hasznalhato

A megyei önkormányzat nagyobb sebességre kapcsolt, és már nem úgy tekintenek az intézményre, mint egy szanatóriumra- összegezte a beiktatása óta eltelt száz nap eredményeit október 24-i sajtótájékoztatóján Pásztor Sándor megyei tanácselnök, felsorolva ennek az időszaknak a tíz legjelentősebb projektjét. Arra hívta fel a figyelmet: módosítva az eredeti elképzelést, stratégiai szempontból az egészségügy irányába fordultak, és 11,8 millió eurót pályáznak meg annak érdekében, hogy fejlesszék az onkológiai központot, a hegyimentő szolgálatot és a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karát, valamint úgynevezett telemedicina rendszert telepítenek.

Kezdeményezték a határ menti uniós pályázatok feltételeinek tisztázását, melynek érdekében egyeztettek a román és magyar oldalon érintett 8 megye vezetőivel, és a romániai megyéket összefogva, javasolták a pályázatokhoz szükséges állami támogatás megítélésének egyszerűsítését. Mint megtudtuk, november 10-én éppen Nagyváradon fogják megnyitni a 2014-2020 közötti ciklus Románia- Magyarország Határ menti Együttműködési Programjának pályázati felületét, az EU összesen 300 millió eurót bocsát a két ország rendelkezésére határ menti fejlesztésekre.

Elmozdult a holtpontról a Körösvidéki Múzeum leendő új székhelyének ügye is, és 6 nap alatt sikerült elérni azt, amit korábban a liberális vezetés alatt 6 évig húztak-halasztottak, vagyis újra beindult a munka. 2006 óta több mint 16 millió eurót költöttek az épületre, a felújítás jelen szakaszának költségvetése pedig 7,2 millió lej. Rövidesen lezárul a bútorzatvásárlásra kiírt tender kiértékelése, illetve pályázati úton beszerzik a speciális bútorzatot (ez 6-7 millió euróba kerül). A reményeik szerint tavasztól az új helyen részlegesen már megtekinthető lesz a közgyűjtemény, illetve az épület kertjét is szeretnék alkalmassá tenni közösségi rendezvények megszervezésére.

Sikerült a nemzetközi repülőjáratok térképére helyezni Váradot, és megháromszorozni a járatok számát. Rendszeres nemzetközi járatokról írtak alá szerződést, és december közepétől hetente négyszer lesz repülőjárat Bukarestbe és Jászvásárra, illetve jövő nyártól közvetlen járat indul Konstancára. Ugyanakkor a megnövekedett utasforgalom kiszolgálására új terminál épül, mely beruházás értéke 4 millió euró, és folytatják a tárgyalásokat új járatok indítása érdekében, e témában valószínűleg januárban várhatók újabb konkrétumok.

Pasztor.portre

Pénzügyi Palota

Megújítják a megyei tömegközlekedési rendszert. GPS-szel látják el az ebben érintett 220 járművet, az eszközöket és a szükséges telekommunikációs bérleteket a Megyei Tanács finanszírozza.

A megyében található minden városba tanmedencéket terveznek. A működtetési feladattal megbízott önkormányzatok már kijelölték a 20×12,5 méteres medencék telepítéséhez szükséges 3 ezer négyzetméteres telkeket, a cél a sport népszerűsítése a megyeközpontban.

Előtanulmány készül két kerékpáros turistaút építéséről a metropolisz övezetben. A körutak hossza 20-30 km, és alkalmasak lesznek egy egynapos családi túra megrendezésére a Félixfürdő- Les- Biharsályi- Nagyürögd, illetve a Hegyközpályi- Hegyközcsatár- Siter- Sitervölgy tervezett útvonalakon. Ugyanakkor pedig új bicikliutakat létesítenének az Erdélyi-szigethegység felé.

Hétfőn fejeződtek be az állagmegőrzési munkálatok Nagyvárad egyik legimpozánsabb épületén, a Pénzügyi Palotán. Az egy hónapja kezdődött kivitelezésre 117 ezer lejt költöttek, bedeszkázták a nyílászárókat, és új védőhálóval vonták be az ingatlant. Amennyiben a tanács nyeri meg jogerősen a tulajdonjogi pert, Pásztor Sándor elképzelései közt az szerepel, hogy ide koncentrálja az önkormányzat fennhatósága alá tartozó közintézmények többségét.
Tehermentesítik a hajdúváros forgalmát, illetve csökkentik a közúti menetidőt Arad irányába egy 9,6 kilométer kosszú körgyűrűnek a megépítésével, a jövő héten hirdetik meg a közbeszerzési eljárást a tervezési munkálatokra.

Emellett novembertől beindulhat a képzés az első hivatalosan akkreditált hegyimentő központban, miután sikerült rendezni a több mint egy éve húzódó nézeteltérést a felsőmezősi önkormányzattal, a projekthez szükséges 1000 négyzetméteres telket illetően.

(Forrás: erdon.ro, Ciucur Losonczi Antonius)

Tagged with: